Torna el Seminari MAREDATA amb les dades de recerca com a tema central

El Seminari del Maredata torna el 2021 en streaming per reflexionar sobre el valor de les dades d’investigació. I ho fa amb dues taules rodones on reputats membres de la comunitat científica espanyola parlaran sobre quin és el valor que s’atorga als datasets, a la seua gestió i a la formació al voltant d’ells.

La gestió de les dades d’investigació suposa un repte per als investigadors. Les agències de finançament i les polítiques institucionals plantegen cada vegada més la necessitat de compartir les dades de recerca, perquè entenen que els datasets són un actiu fonamental de coneixement dins del procés d’investigació. I tant és així, que cada cop més institucions que financien investigació inclouen com a requeriment comptar amb un pla de gestió de dades, a més de la obligació de compartir-los en obert en acabar la investigació.

Des de la lògica de “tan obert com siga possible, tan tancat com siga necessari”, els grups de recerca i les seues institucions han hagut d’encarar els diferents reptes ètics, legals i tecnològics que planteja la gestió i publicació d’estes dades d’investigació. De vegades no es compta amb el suport institucional, amb polítiques clares, amb la infraestructura necessària o amb prou coneixement tècnic per a fer-ho. De vegades, entre les dificultats afrontades, n’apareixen d’altres vinculades a l’àrea de coneixement o a la pròpia naturalesa de les dades.

Com està el món acadèmic aprenent a valorar les seues dades? És el concepte de valor de les dades homogeni en totes les disciplines?

El Maredata 2021 reflexionarà sobre aquestes qüestions en dos taules rodones que abordaran, per una banda, exemples de bones pràctiques i el valor de la formació en la gestió de les dades d’investigació; i per altra banda, el valor polític i avaluatiu dels datasets. Les investigadores Reme Melero (CSIC) i Antonia Ferrer (UPV) moderaran estes xerrades, en què participaran membres de diferents institucions com la UPV, el grup d’investigació BIOCOMSC (UPC), el FAIR4Health (UC3), la CRUE o el CSUC.

Pots inscriure’t al Seminari MAREDATA 2021 i veure el programa sencer ací.